Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chleb cebulowy

Składniki

500 g mąki pszennej typ 650
270-280 ml letniej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
2 średnie cebule
łyżka masła
łyżka oliwy
liść laurowy
szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Instrukcja

Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni.
Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.
Formę o średnicy 10×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation